Anlæg og vækst din have grøn og frodig med harpet muldjord

Trænger din have til en vitaminindsprøjtning, så er det væsentligt, at der anvendes den rette jord hertil. For jord er ikke bare jord.

Jordens betydning for din haves vækst

Afhængig af hvilken jordtype, der er på din grund har det betydning for din haves vækst. Der kan nemlig være rester af bl.a. sten, ler og sand som fordrer en mere syret jord. En pH værdi der heraf bliver for høj, som gør at din have ikke vækster, som den skal.

Heraf kan mange timer i haven men også penge gå spildt, da god jord og muld er selve grundlaget for vækst af din have.

Udpint jord

Haver skal selvfølgelig vandes og til tider behøver jorden også ekstra pleje, da jorden med tiden kan blive udpint for vigtige næringsstoffer som bl.a. humus. Humus indgår altid i god muldjord og til tider er det vigtigt at tilføre ny muldjord og anden pleje som gødning og kalk afhængigt af jordens kvalitet.

Så et godt haveråd er Anvend harpet muld for vækst af din have . Et andet vigtigt haveråd for ikke at udpine jorden yderligere for humus, er at lade være med at fjerne visne blade og organiske plantedele konsekvent.

Haver kræver arbejde

Er du ikke den store havemand, så tænk i en have, der passer sig mest muligt på egen hånd. Her kan det være godt at søge information om hvilke planter, frugt- samt træer, bede m.m. du bør plante. Også for havens udseendes skyld. For haven er altid et yndet sted for husejere at opholde sig i.

Det er også en af grundende til, at mange mennesker vælger at bo i hus frem for lejlighed. Du kan også søge en havemand for havehjælp til mindre eller større opgaver, hvis din tid er knap.

Anlægning af ny have

Har du ikke en gammel have med allerede eksisterende planter samt frugt- samt træer, så brug lidt tid på at planlægge dine ønsker for en drømmehave. Haver kan tage tid at vokse sig frodige og grønne afhængigt af, hvilken størrelse på træer m.m. man tilkøber sig hen af vejen. Tag højde for solen, men også vinden.

For nogle planter kræver mere sol end andre men også læ. Bearbejd dertil jorden godt, inden du starter dit haveprojekt op. Det vil spare dig for en masse spildarbejde.

Harpet muldjord til urtehaver

Har du dertil et ønske om egen urtehave i din have, så du kan være selvforsynende med friske og spiselig ting. Så er jorden, beplantningen og pasningen også væsentligt for vækst. En urtehave behøver netop harpet muld for at vækste sig grøn og frodig. Hertil kan fremdyrket kompostjord også tilgå som gødning, som også kan anvendes andre steder i din have.

Men forudsætningen herfor er, at kompostjorden er nedbrudt hertil, så den ikke indeholder ødelæggende skadedyr. Disse kan også fremkomme, hvis rette beplantning ikke er tilgået i din urtehave. Så haver kræver også en del viden udover selve håndelaget. Men er også et givende arbejde.